top of page
  • Foto van schrijverLaurens Frijters

Dé 5 data & analytics trends van 2023, waar je ook daadwerkelijk mee aan de slag kunt

Wanneer ik met de leiding van Nederlandse bedrijven praat over het belang van data in een bedrijfsstrategie, dan volgt er 100% van de gevallen een enthousiast gesprek over de kansen die er voor ons liggen. Toch zie ik dat veel organisaties moeite hebben om de ontwikkelingen en de alsmaar groeiende stroom aan data, bij te houden en door te vertalen naar concrete acties.


Er zijn tal van goede blogs & artikelen te vinden over belangrijke (data)trends. Vaak met dure termen en technologieën die nog vooraan in de ‘hype cycle’ zitten. In deze blog behandel ik 5 data & analytics trends die relevant zijn voor alle Nederlandse organisaties:

  1. Activeer data integraties (als een dienst);

  2. Monitoring als basis voor veilig & compliant werken met data;

  3. Stimuleer gebruik van no-code en low-code oplossingen;

  4. Omarm (automatisch) gebruik van Artificial Intelligence (AI);

  5. Duurzaam data inzetten met Data maturity-as-a-service.

Hieronder vind je meer informatie over deze 5 trends en geef ik concrete voorbeelden van zaken waar elke organisatie direct mee aan de slag kan.


1. Activeer data integraties (als een dienst)

Steeds meer organisaties & medewerkers zien de waarde van data en analytics. Echter blijkt uit onderzoek van KPMG, dat 79% van het Nederlandse bedrijfsleven moeite ervaart met de implementatie van een datagedreven operatie. Naast het belang van betrouwbare data, waar ik later op terug kom, blijkt een belangrijke oorzaak bij de beschikbaarheid van data te liggen.

"Ondanks de groeiende behoefte om data te verzamelen, bewaren, rapporteren en analyseren heeft 79% van het Nederlandse bedrijfsleven moeite met de implementatie van een datagedreven operatie." (KPMG “The importance of a data mature organization in a new reality“)

Basis op orde

Het klinkt logisch: om aan de slag te gaan met data heb je data nodig. Maar hoe ontsluit je data op een veilige en gestructureerde manier binnen je organisatie? Om ervoor te zorgen dat je data-initiatieven ook echt daadwerkelijk ingezet worden in je bestaande processen of projecten, is het daarom een goed idee om te investeren in data integraties.


Weinig complexiteit

Dat het integreren van applicaties complex kan zijn en niet voor elke organisatie is weggelegd, valt niet te ontkennen. Echter zie ik dat er steeds meer organisaties zijn die data integraties als een dienst aanbieden, zogenaamde Data Integration as-a-Service. Hiermee sluit je als organisatie een abonnement af om de gegevens uit je belangrijkste systemen en klaar te zetten voor jouw data initiatieven.


Het voordeel hiervan is dat dit tegen relatief lage maandelijkse kosten kan en je complexiteit en additioneel beheer binnen je IT- of data-afdeling vermijdt.


Het concrete resultaat?

Marketing, klant- of productgegevens uit jouw belangrijke systemen worden gebruikt door afdelingen & projecten om deze op een betrouwbare wijze te analyseren of nieuwe initiatieven mee op te starten.

2. Monitoring als basis voor veilig & compliant werken met data

Datagebruik neemt een vlucht, net als de wet- en regelgeving en de zorgen rondom de beveiliging van data. Om hieraan te voldoen, dienen organisaties steeds vaker continue auditing taken te doorlopen om zodoende aan te tonen welke data is opgeslagen, hoe deze is verkregen en wat hiermee wordt gedaan. Dit alles met het doel om transparant te zijn en het vertrouwen van klanten te behouden en zich voor te bereiden op een optimaal beheer van data in de toekomst.


Dat deze ontwikkeling snel gaat, wordt ook onderschreven door Gartner:

“Gartner says by 2023, 65% of the world’s population will have it's personal data covered under modern privacy regulations.”

Uiteraard blijft het hebben van goede data governance een van de belangrijkste punten bij het onder controle krijgen van de data binnen én buiten je organisatie. Je bent als organisatie nooit “klaar” met veilig & compliant zijn. Toch zien wij dat er een aantal concrete eerste stappen zijn die organisaties kunnen zetten om toe te werken naar veiliger werken met data.


Security & Governance als basis voor compliance

“Meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken” is een cliché uitspraak, maar in het geval van cybersecurity & wet- en regelgeving helaas wel waar. Om ervoor te zorgen dat je weet welke data je hebt, zijn er tegenwoordig moderne oplossingen die je als organisatie helpen bij het in kaart brengen (meten) van al je data en hierover rapporteren. Microsoft Purview is een relatief nieuwe, maar zeer krachtige data governance oplossing waarmee het zogenaamde ‘data discovery’ proces een stuk eenvoudiger en minder arbeidsintensief wordt gemaakt. Out-of-the-box profiteer je, dankzij de kracht van AI, van inzichten welke gevoelige gegevens er aanwezig zijn binnen je organisatie en hoe deze worden gebruikt en gedeeld. Zo wordt het heel eenvoudig om de locatie en het gebruik van gevoelige data binnen je organisatie aan te wijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de herkenning van paspoort-, bankrekening- en BSN nummers.


Veilig extern data delen

Om veilig te werken met data is het van belang dat je weet welke data er wordt gedeeld buiten je organisatie. Met oog op samenwerking met (keten)partners, is het tegenwoordig geen vraag meer ‘of’ dit gebeurt, maar ‘hoe’. Zodra data via e-mail gedeeld wordt ben je de controle en regie kwijt. Leg verantwoordelijkheden helder vast in je contracten en investeer in veilige oplossingen die data delen op een eenvoudidige wijze mogelijk maken. Tegenwoordig zijn er moderne “Data share” oplossingen waarmee (big) data op een veilige en moderne wijze tussen organisaties gedeeld kan worden.


Het concrete resultaat?

Je faciliteert veilig (samen)werken met data binnen je gehele bedrijfsvoering en bent klaar om in te spelen op de veranderende wet- en regelgeving. Je hebt inzicht in je data en kunt deze inzichten ook gebruiken als basis voor compliance.


3. Stimuleer gebruik van no-code en low-code oplossingen

No- en low-code oplossingen verlagen de barrière voor niet-technische gebruikers om met data aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het Microsoft Power Platform, waar naast Power BI ook Power Apps onderdeel van is. Hiermee maken je medewerkers, met de juiste trainingen in een fractie van de tijd die het normaal zou kosten, geavanceerde dashboards en apps die veilig te gebruiken zijn door collega's, partners en klanten.


Neem een principebesluit

Het stimuleren van deze zogenaamde ‘Citizen developers’ is mogelijk door gebruikers te faciliteren met de juiste data (zie ook trend 1) en afspraken omtrent gebruik van no- of low code toepassingen binnen je organisatie verplicht te maken. Je zult zien dat, door het nemen van een dergelijk principebesluit, de wendbaarheid van je organisatie zal vergroten. Een bijkomend voordeel is dat medewerkers uit bijvoorbeeld de operatie of van je financiële afdeling, intensiever betrokken zijn bij het eindproduct dan bij traditionele IT trajecten.


Het concrete resultaat?

Je bent in staat om sneller relevante digitale oplossingen te realiseren en deze te onderhouden. Ben je zelf niet in staat om dit helemaal uit te voeren, dan zijn er veel partijen die op dit onderwerp hulp kunnen bieden.


4. Omarm (automatisch) gebruik van Artificial Intelligence (AI)

AI is wellicht wel de grootste technologische trend die de manier waarop ons leven en werken verandert. Dankzij de kracht van Machine Learning (ML) en Natural Language Processing (NLP), worden systemen lerend en leveren zij voorspellende inzichten tegen een fractie van de tijd en kosten, benodigd om het zelf uit te voeren.


Automatische AI

Tegenwoordig zien we meer AI gedreven diensten opkomen die zijn te gebruiken, zonder dat je daarvoor een data scientist hoeft te zijn. Een aantal van deze toepassingen zijn recent viral gegaan en verschijnen in de het nieuws. Denk bijvoorbeeld aan het laten uitleggen van complexe onderwerpen, het automatisch laten schrijven van blog artikelen met de juiste trefwoorden middels ChatGPT-3 en OpenAI tot het genereren van realistisch ogende profielfoto’s op basis van AI.

Voorbeeld: een complex onderwerp als 'data management' laten uitleggen door de GPT-3 chatbot van OpenAI

Een zakelijk toepasbaar voorbeeld is het automatisch zoeken en selecteren van het juiste voorspellende model op basis van historische data. Dit laatste noemen we AutoML en zit bijvoorbeeld in Power BI waarmee geavanceerde voorspellingen beschikbaar worden voor alle organisaties.

Een voorbeeld hoe eenvoudig je AutoML inzet in Microsoft Power BI

Het concrete resultaat?

AI is meer bereikbaar dan dat het lijkt. Toepassingen zijn overal en kunnen snel worden ingezet door gebruik te maken van AI diensten. Let hierbij op de recent ingevoerde AI act en vorm een (virtueel) team dat dergelijke ontwikkelingen doorvertaalt naar jouw organisatie in de vorm van experimenten. Zorg hierbij voor een vertrouwde omgeving, zorg dat niet werkende experimenten worden stopgezet en vier successen organisatie breed.


5. Duurzaam data inzetten met Data maturity-as-a-service

De behoefte om datagedreven te gaan werken is groot, maar de weg ernaar toe wordt nog steeds als complex ervaren, mede door een versnipperd aanbod van diensten & producten. Dit is mede het gevolg van de volwassenheid van de technologie, die nog steeds lager is in vergelijking met ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de Moderne werkplek of de Cloud.


Naast de eerdergenoemde vier concrete onderwerpen, is er dus een 5e trend die opkomend is in Nederland, namelijk: Data maturity-as-a-service. Hiermee neemt een organisatie een dienst af die op alle fronten zorgt dat de data volwassenheid van een organisatie omhoog gaat waardoor je organisatie meer datagedreven gaat werken. Een dergelijke oplossing past goed bij organisaties die structureel aan de slag willen gaan met data na één of meerdere geslaagde experimenten.


Sneller duurzame toegevoegde waarde

Een van de kenmerken van dergelijke diensten is dat ze snel toegevoegde waarde leveren, gebruikt worden door meerdere klanten en dat de dienst een hoge beschikbaarheid heeft. Denk hierbij aan out-of-the-box rapportages voor een bepaald onderwerp of sector en worden governance richtlijnen gevolgd die relevant zijn voor jouw organisatie. Tot slot wordt er gewerkt met een solide data architectuur waarbij aspecten als data management & governance 'by-design' geregeld zijn binnen dergelijke diensten. Daarmee zorg je ervoor dat deze data diensten toekomstvast zijn.


Relevantie

Het is belangrijk dat je zoekt naar een partner die niet alleen technologie levert, maar juist relevantie biedt voor jouw als organisatie door bijvoorbeeld uitgebreide sector- of domeinkennis. Datagedreven werken gaat namelijk over relevantie bieden in het dagelijkse werk.


Managed Services

Met een Data maturity-as-a-service dienst neemt een organisatie een managed dienst af welke de organisatie ontzorgt bij het veilig (samen)werken met data. Dit is een combinatie van slimme tools, processen en aandacht voor het menselijke aspect. Organisaties met een moderne cloud architectuur hebben zo de optie om zelf de regie te voeren, datamanagement en -governance diensten in te kopen en zich te richten op het gebruiken van data en het innoveren van nieuwe diensten en producten met data.

“51% of respondents said they will increase managed services as part of their service delivery model.” (KPMG CIO Survey: rethinking the "services" in managed services

Het concrete resultaat?

Sneller aan de slag met je data en innoveren met data, omdat je gebruik maakt van een dienst waarbij je zelf als organisatie het wiel niet (opnieuw) hoeft uit te vinden.


Conclusie

In deze snel veranderende & datagedreven wereld zijn er veel technologieën waarmee je als organisatie aan de slag kunt. De ontwikkelingen gaan snel en niet alle technologieën zijn geschikt voor jouw organisatie. De ontwikkelingen op data vlak kunnen daardoor overweldigend overkomen.


Toch groeit de behoefte om datagedreven te werken binnen alle afdelingen van organisaties en samenwerkingsverbanden. Deze behoefte, in combinatie met de explosieve hoeveelheid data en de regulerende wet- en regelgeving (GDPR), maakt dat organisaties data moeten gaan democratiseren, zonder compromissen te sluiten op veilig beheer en verantwoording. Dit vereist dat data infrastructuren moderner worden en datamanagement dynamischer en intelligenter. Steeds vaker ondersteund door het gebruik van AI.


Het aanhoudende tekort aan data-talenten en de complexiteit van processen en technologie, maakt dat organisaties er vaker voor kiezen om samen te werken met partners die managed (cloud) diensten leveren op het gebied van data management en -governance.


Meer weten over de veelgehoorde data topics? We maken het graag simpel voor je op beeminds.nl/simplified

Comments


Homepage banner.jpg

Vond je deze update interessant?

Wij bespreken graag je ideeën. Laten we kennis maken.

bottom of page